Узагальнена модель релятивістських ядро-ядерних зіткнень - Аджимамбетов, Мусфер (Вісник Національної академії наук України, 2025)
У доповіді розглянуто сучасний стан досліджень у галузі фізики елементарних частинок та фізики високих енергій. Особливу увагу приділено вивченню екзотичних форм сильновзаємодійної матерії, які виникають у релятивістських колайдерних експериментах. Описано перспективи найсучасніших і майбутніх експериментів, спрямованих на дослідження фазової діаграми квантової хромодинаміки, зокрема пошук проявів гіпотетичного фазового переходу між кварк-глюонною плазмою та адронним газом, а також критичної точки. Обговорено необхідність розвитку теоретичних моделей для опису процесу зіткнення важких ядер за релятивістських енергій. Окремо розглянуто останні досягнення в інтегрованій гідрокінетичній моделі та наведено деякі її результати, що стосуються моделювання експериментів на Релятивістському колайдері важких іонів.